söndag 30 december 2012

Morgonfart

Oj oj, om vi inte borde börja styra upp morgon- och förmiddagsfarten här i huset med tanke på min jobbstart om några dagar. Med den här takten som vi har just nu så skulle ju halva arbetsdagen och lunchen redan vara avverkad innan vi ens kommit ur pyjamasen och fått tänderna borstade. Sover gör jag och Tilde till allt mellan halv nio till tio och sen sölar vi med frukosten och eventuellt tar en mystur i sängen ännu en stund efter det... Jaa, söta öde, fattar inte hur vi skall få till det med att lämna på både dagis, hos momma och sen också själv infinna sig på jobb i någålunda representabelt skick innan åtta.
 
Men med goda vänner som byter av varandra kväll efter kväll och för en gångs skull en tv-serie (World without end) som jag vill och orkar titta på så blir också kvällarna lite väl sena just nu för både barn och föräldrar, men skönt har vi det. Förrutom då, att jag bävar inför kommande tidiga morgnar med mig själv, som har ett rätt uselt morgonhumör när jag är trött och inte riktigt kommit igång än.

torsdag 27 december 2012

Utelek


Mycket snö, temperatur kring nollstrecket och massor med julmat i magen gjorde att någon timme utomhus i snöhögarna var precis vad som passade oss perfekt idag. Tilde smakade och smakade och så skrattade hon, för visst är snö gott! Det tycker ju faktiskt jag också!

onsdag 26 december 2012

Ett år, ett liv

Det har varit en dag fylld av glädje, tacksamhet, svallande kärlek och minnen. Jag hoppas att jag för alltid skall minnas och kunna återberätta för dig och mina barnbarn om den stormande julannandagen 2011 när du bankade på där inne i magen och rätt hastigt forcerade för att komma ut och vara med oss. Du, vår lilla flicka som vilade på mitt bröst är den största och vackraste gåva någon kan få. Tack för ett år, ett liv med dig vår Tilde. Ibland har tiden gått alldeles för snabbt, men ibland känns det ju som att du alltid funnits. Din plats i familjen var given och du tog den i besittning med en alldeles naturlig bestämdhet och charm.  
 

 
Och hur mycket som helst hinner ju tydligen ske på 365 dagar. Från att ha varit ett litet stillaliggande knytte på 2560 gr är du idag en rejäl tösabit som det är fart och fläng i. Jag lovar att jag säkert tagit ett 50-tal bilder av dig idag, varav en eller två inte är helt suddiga på grund av "objekt i rörelse". Helt plötsligt går du mer än du kryper. Du säger "mamma", "pappa", "ksss" (katt), "där" och mycket mer som vi ännu inte riktigt har kunnat tyda. Wilmer tycker att det skall bli så roligt när du skall börja prata samma språk som han och tur för han så kommer det mer och mer var dag. Du är väldigt intresserad av allt som är ätbart och (inte ätbart, såsom blomjord, papper m.m.). Mat i de flesta former går bra ner och du tvekar inte att smaka. Idag satt du och sög på en bit saltgurka. Du dricker själv ur flaskan och mjölk är ju bara så gott.
 
Ikväll har vi haft släktkalas med ballonger, tårta och presenter. Grattis, grattis Tilde Sofia Olivia på din ett-årsdag!

tisdag 25 december 2012

(Frid) och fröjd i jul

Just nu har vi det riktigt fridfullt, den lilla sover och Wilmer tittar på ett dussin nakna karlar i Ronja Rövardotter. Igår var anspänningen aningen högre hos både barn och mor men sen när julbordet hade satt sig i magen och tomten hade levererat så lade sig lugnet och vi somnade in rätt snabbt allihopa efter att gästerna tackat för sig och åkt hem.
 
Många paket kom tomtefar och -mor med och ungarna var inte ett dugg rädda eller försiktiga. Det hade jag dock inte heller förväntat mig av den äldre, men jag tänkte iallafall att kanske Tilde skulle vara lite avvaktande, men nej nej! Hon har ju en läromästare av rang så hon fattade snabbt galoppen och slet nästan paketen ur tomtehänderna och tog sig till och med fram och började gräva i säcken själv. Båda två fick toppengrejer som åtminstone den här morgonen och förmiddagen har hållit dem och även oss föräldrar sysselsatta.
 
Lite otippat kanske, men en av Wilmers större favoriter var den här boken nedan. En fågelbok med fåglarnas kvitter, skränande och hoande att lyssna på. Hittills är ugglorna populärast.
 
 
Själv fick jag ju de finaste hemstickade sockor jag hittills haft på mina fötter och en välbehövlig husgris. Idag göder jag mig med massor av rocky road framom julskinkan och så borde jag nu ta och vispa till en tårtsmet inför morgondagens ettårskalas och paktera upp husgrisen så att den får börja göra lite nytta under borden.
 

Frid och Fröjd i fortsättnigen till er också!

fredag 21 december 2012

Leksakstipset i sista minuten

Så här i juletid och den sista julklappsruschen så lämnade jag att fundera lite på vad som i leksaksväg har gått bäst hem här hos oss. Jag skulle inte påstå att Wilmer är en som leker med sina leksaker särskilt mycket utan det mesta av det som vi redan hunnit samla på oss så ligger nog mest bara och dräller längs golvet. Sen är det ju en hel del av dessa billiga plastgrejer som man bara hinner få ur förpackningen innan ett hjul eller annat lossnat och grejen är söndrig... man blir ju bara så irriterad och tänker att aldrig mer skall vi köpa hem något sånt där skrot.
 
Nåjaa, jag tänkte ju att jag skulle berätta om vad som jag tycker har varit de saker som mest sysselsatt honom de senaste två åren alltså ungefär sedan han var ett och ett halvt år och fortfarande sysselsätter. Duplolego är väl värt sitt pris enligt mig, det går inte sönder, barnet får skapa egna kreationer med sin fantasi och jag kan intyga att det blir bara mer avancerat vart efter barnet blir äldre. Sen är ju lego också en sådan där grej som jag själv kan tänka mig att sitta ner och pyssla med en stund fast jag annars inte är så särskilt lekvillig av mig. En stor låda med duploklossar och en stor platta att bygga på är enligt mig en julklapp med lite livslängd åt en ett- tvååring.
 
Det som jag kom på som andra sak som har hängt med de senaste två åren också är Wilmers djurpark bestående av en massa plastdjur av olika slag. Till en början var det ett led i att lära sig djurens namn och läten, men sedan dess har de hängt med i leken lite överallt och är fortfarande ett viktigt inslag i vår vardag. Det är en rätt billig sak att införskaffa och man kan lätt utöka djurparksutbudet efter hand. Till exempel nu i december så har Wilmer utökat sin djurpark med olika havsdjur som delfin, sköldpadda, späckhuggare m.fl. genom att adventskalenderpåsarna har innehållit fler plastdjur. Plastdjuren plockar han upp och radar dem i fina rader, leker zoo och djursjukhus, ibland utspelas också en del slagsmål djuren emellan precis som i det vilda livet.
 
Duploklossarna och plastdjuren går också bra att kombinera tillsammans i leken. Med hjälp av klossarna byggs det ladugårdar, zoo, sjukhus och hagar och så är det bara för djuren att flytta in!
 
Så om du ännu inte har julklappsuppköpen klara så är det här ett tips från mig, och så här sista dagarna före jul så brukar ju butikerna börja sänka priserna också.

tisdag 18 december 2012

Julgransjakten

Snön faller nästan hela tiden varje dag. Inte så mycket åt gången men lite grann hela tiden. Snötäcket har nog vuxit med ett par centimeter varje dag. Idag när vi skulle ta itu med projektet julgransjakt fick vi ju erfara att skogen faktiskt börjar vara ganska så snöbeklädd och det blev att klumsa fram mellan drivor och tuvor. Men i år tycker jag verkligen att vi snömängden till trots hade turen på vår sida. Inom en timme hade vi hittat en sådan gran som vi letar efter alla år, men ibland får man ju helt enkelt ta vad man råkar på.
 

 
Med granriset framför ögonen så fick jag då en sådan där "enkel, alldeles härlig, mysig Ernst Kirchsteiger idé" (alltså lite ironi) så nu har jag släpat hem en massa extra ris och testat en grej ovanför köksbordet, vilket i sig har gjort att barren har gjort sitt stickiga inträde under våra fötter. Håhåjajaa, får allt se om det blir något mer än ett test av den idén, eller så blir det så att vi får maten kryddad med granbarr under jul och nyår!
 

söndag 16 december 2012

Decembernatt

Denna kväll, söndagen den tredje advent så har jag varit på julkonsert i kyrkan. Jag blir alltid så imponerad och fylld av glädje när människor med talang och massor med kunnande visar och delar med sig av sitt kunnande. Den femton år unga pianisten Svante Sjöholm som spelade med hela kroppen och levde sig in i sina framträdande var en upplevelse för både ögat och örat. Vinnaren av Melodi Grand Prix, Linnea Sandsten som skrivit vinnarlåten själv imponerade också. Låtens text förmedlar ett viktigt budskap om att man är bra som man är, tänk om man själv varit lika klok som femtonåring. Den svenska versionen av Cohens "Hallelujah", "Decembernatt" framförd av Korsnäsförmågan Daniella Lindström fick i just den stunden allt annat att blekna, håret på armarna att resa sig och en ro i sinnet att infinna sig. 

 
 
Här kan ni lyssna till Peter Jöbacks "Decembernatt".

lördag 15 december 2012

Osorterade tankar

Små barn skjuts till döds...
Inga pepparkaksgubbar i luciatåget...
I tomtens verkstad redigeras mörkhyade bort...
Julens konsumtion i den rika världen kan ju få en att må illa...

Jaa, jag får liksom ingen ordning på det här... det är så mycket som känns fel.

P!nk

 
Hon är ju bara så snygg, cool och stark i den här videon!
Och så är ju låten riktigt bra också!

fredag 14 december 2012

Även den ohändige kan få ihop ett pepparkakshus

 
Med färdigt köpta delar som dock var lite söndriga redan innan vi fått upp förpackningen, med kristyr på tub och lite M&M godisar som nästan blev uppätna innan vi hann få fast dem på taket så har vi också ett alldeles eget pepparkakshus i år. Nu sitter jag här med en stor vattenfylld blåsa på tummen på grund av det heta smälta sockret som vi limmade ihop delarna med och konstaterar igen att jag inte är särskilt pysslig och händig av mig, men jag duger ju ändå!

torsdag 13 december 2012

Adventskalendrar

Jag minns själv väldigt bra från min egen barndom hur spännande och förväntansfullt hela december var. Det var en speciell stund varje morgon fram till jul när kalendrarna skulle öppnas och dagarna räknas ner. Med mamma sittandes på sängkanten så sökte vi fram dagens datum och tittade vad som gömdes bakom luckorna. Inne i köket på väggen hängde också en hemmagjord kalender av tändsticksaskar dekorerade med glansbilder som varje morgon bjöd på någon liten överraskning. Jag minns ju alldeles särskilt bra den morgonen när där hängde en bit länkkorv paketerad i en glödlampslåda. Så sånt kan också små tomtenissar komma med på natten.
 
Här hemma hos oss ser nu traditionen och rutinen rätt likadan ut. På morgonen när vi vaknar gäller det först att kolla om nissen varit på besök under natten och fyllt på i kalendergranen med någon liten påse... och det är bara en morgon han missat och det var ju för att mor i huset var ut och svirade på natten så ingen tomtenisse vågade sig på besök när inte alla var i säng... Sen har vi väl 7-8 papperskalendrar som det gäller att hitta rätt lucka på också.
 
På kvällen plockar vi fram en lite annorlunda adventskalender som jag faktiskt tycker är riktigt, riktigt bra. Den här fick vi hemskickad till oss från Barnens bokklubb och nu får vi läsa ett kapitel varje kväll ända fram till jul och det blir bara mer och mer spännande.
 
 

onsdag 12 december 2012

Full fräs och lite väl spännande ibland

Dagarna och veckorna rusar iväg. Är det alltid så här intensiva dagar i december? Och då är ju jag faktiskt ännu hemma, men inte länge till. Idag är det exakt tre veckor till jobbstarten och innan det skall vi ju hinna med mycket. Vi får fira jul, 1-årskalas och nyår här i slutet av året och nästan allt på en och samma gång.
 
Gårdagen bjöd på en hel del spänning i olika valörer.
Han som ingen bak har och som mer hänger, klänger, klättrar, balanserar och hoppar upp och ner kraschade igår rakt ner i golvet med huvudet före från sin sänggavel och skaffade sig på så sätt den största bulan i sin livshistoria hittills. Med hjärtat i halsgropen och nerverna darrande satt jag och tryckte med ispåsen i en halvtimme. Borde jag ringa någonstans eller åka någonstans eller vad skall jag göra? Eftersom han nu inte annars verkade särskilt påverkad så kammade vi luggen och klädde på oss finkläderna och for på dagisjulfest med hornet i pannan som sakteliga började rodna och även blåna. Julfesten var efterlängtad och barnen sjöng sina favoritsånger för oss och han var ju så duktig och söt trots att det gjorde ont i mig bara av att titta på bulhelvetet. Ännu på natten vid ett - två tiden måste jag gå och titta till honom för oron över vad som kunnat hända på insidan av bulan malde i mig.
 
Någonstans mitt i min oro över sonens huvud så avslutade jag dagen med ett inledande möte på den politiska arenan med funderingar kring fördelningen av olika förtroendeuppdrag, även det spännande på sitt sätt.

lördag 8 december 2012

Kort rapport

Med en julfest i bakfickan från igår så har man väl mått som man förtjänar idag. Men kvällen igår var lyckad så ingen ånger här inte.
 
Vi fick bland annat ta del av och skratta åt Hasse Bronténs stand-up och det var faktiskt riktigt roligt. Vet inte om det var stämningen och sällskapet eller om Hasse var så där bra, men skrattade gjorde jag så tårarna rann och kinderna blev ömma. Säg anusblekning och jag smäller av igen, så inte behöver det ju vara så avancerat heller!

torsdag 6 december 2012

En speciellt minnesvärd dag!

Ikväll har vi här i huset en liten tjej som tagit sina första självständiga egna steg så här lämpligt denna dag. Och man riktigt ser ju på henne hur glad, lycklig och stolt hon är över sin prestation. Att släppa taget, stå upprätt på egna svajiga ben och hitta balansen, ta sig mod att flytta den ena foten framför den andra och så flytta den andra framför den första och kanske man hinner ännu en gång innan balansen sviker.
 
Självständighetsdagen har firats med pepparkaksbak och bal på slottet, kanske som hos många andra? Samtidigt som man denna dag känner stor respekt, stolthet och tacksamhet för de som kämpade för vår självständighet så  väcker dagen tankar om vilket slags Finland vi lever i och hur vi vill ha det i framtiden? Hur ser det land ut där Tilde tar sina första steg och hur ser hennes och Finlands framtid ut?  

söndag 2 december 2012

Ett av få, men ändå

Avslutade den här lilla juls- och första adventshelgen med ett kyrkobesök. Församlingen ordnade familjegudstjänst vid klockan sex ikväll. Ungefär sedan Wilmer var kring året har han och jag haft som vana att besöka kyrkan någon gång per år. Mest har det ju varit vid jul och påsk när det ordnats gudstjänster med lite lättsammare innehåll och mer lämpat för barn. Med lite ätbara mutor i fickan så har vi faktiskt lyckats hålla oss i bänken, lyssna till musiken, se på tavlorna, ljusen och prästen i den här hela timmen.
 
Jag är inte särskilt utövande i tron, men har helt klart en tro. Och det är inget jag tycker att jag vill eller kan precisera desto mer här. Men jag för mer än gärna vidare uppfattningen om att man får tro på övernaturligheter och andliga väsen och dessutom gillar jag traditioner som går bakåt i historien och ger oss en känsla av gemenskap med tidigare generationer. För mig ger traditionen en slags trygghetskänsla och stabil grund att stå på i en annars snabb och föränderlig värld.

lördag 1 december 2012

Glad Lilla Jul!

Vilken myspys lördag vi haft så här långt och bättre blir det eftersom vi är bortbjudna till goda vänner på mat ikväll. Vi har såsat på i pyjamas halva dagen, öppnat luckor och paket imorse med en väldig förundran över hur tomtenissen kunnat smyga sig in här senaste natt. Julmusik har det nynnats till och julklappslistorna har färdigställts. En glögg, levande ljus och överraskningsbesök av en riktigt tyst tomtenisse gjorde stämningen perfekt. Lilla jul är ju fantastiskt! Glad lilla julskväll på er alla!