onsdag 30 januari 2013

Hon, han, hen och "hän"

En sak som jag funderade ordentligt på när jag trafikerade Strandvägen fram och tillbaka mellan Harrström och Vasa idag i snöyran och slasket. En sak som jag egentligen tänkte lämna oberörd men ändå inte kan låta bli att säga vad jag tycker i frågan. Det är egentligen inget som jag ämnar mycket tanke åt i vardagen eftersom jag ser det som något helt naturligt och för min del inte alls komplicerat.
 
Det är det här med genus, han, hon, "hän", hen, rosa, blått, pojke, flicka och jaa allt vad man kan tänkas börja problematisera kring om man känner för det. Och det var i och med en artikel i Aftonbladet av en Alf Svensson som debatten blossade upp på nätet. Jag har läst flera mycket välskrivna blogginlägg i ämnet, bland annat Evas och Charlottes samt facebook-statusar om detta de senaste dagarna och kände mig nyfiken på vad nu denna man skrivit som gjorde att så många reagerade och reste ragg.
 
Nåjaa, det fanns bitar i hans debattartikel som också jag kan hålla med om. Jag tycker absolut inte att några lekar skall förbjudas på dagis, varken docklekarna i kokvrån eller bilbanorna och superhjältelekarna. Inte skall rosa förbjudas på flickor och inte skall blått förbjudas på pojkar, nej nej. Men sen gör herr Svensson några riktiga övertramp enligt mig där han helt och hållet generaliserar och buntar ihop alla flickor och tillskriver dem vissa egenskaper och det samma gör han med pojkarna och det är då han inte längre har mig med på noterna. Det må vara så att flickor är flickor och pojkar är pojkar och det är väl det naturligaste i hela världen, det finns snoppar och det finns snippor. Men sen är ju varje flicka och pojke här i världen en enskild individ med egen personlighet, egna egenskaper, egna förutsättningar och tyvärr också egna begränsningar.
 
Att fortsätta prata i termer av att pojkar är mer agressiva och har fler sexuella förbindelser, att flickor är mer språkligt begåvade, motiverade och ambitiösa, att flickor har sämre psykisk hälsa och större medfödd sårbarhet gör inget annat än stämplar våra barn med etiketter i pannan långt innan de ens själva haft en möjlighet att utforska och visa upp för oss vem de innerst inne i sig själva är och vill vara. Jag har fått en av varje, en pojke och en flicka. Vem vet vad det blir av dem ännu? I varje fall vill inte jag att könet skall vara något som ses som ett hinder för någon av dem.

Mötet med två tänder färre

Två visdomständer fattigare och ett fullmäktige-möte rikare kunde man ju kanske sammanfatta dagen om man känner för det.
 
Själva ingreppet på avdelning av A7 vid centralsjukhuset gick enligt min mening bra. Det spände, knakade och stack lite grann, men gjorde absolut inte ont. De båda skötarna och tandläkaren var av bästa klass, de var väldigt vänliga, förklarade och var måna om mitt välmående. 10 poäng till dem! Nu efteråt har det värkt en aning, men inget som inte några tabletter värkmedicin rår på.

Kvällens möte var till stor del bara ett rabblande av namn och klubbande för att fastställa personerna till deras poster. Själv blev jag också tilldelad ett antal ytterligare förtroendeuppdrag att sätta mig in i och sköta tillika med fullmäktigemandatet. Det blev två riktigt intressanta och utmanande nämndeuppdrag för min del, jag kommer att sitta som ordinarie i vård- och omsorgsnämnden och i sektionen för bibliotek, kultur och fritid. Det skall bli roligt och verkligt intressant när det egentliga konkreta arbetet nu så småningom drar igång.

Förhoppningsvis skall det gå bra och några kloka beslut skall fattas även fast delar av visdomen lämnade på centralsjukhuset idag.

 

tisdag 29 januari 2013

Om någon undrar?

Fullmånen har gett mig vakna timmar mitt i natten med trubbelgrubbel. Förbereder mig inför morgondagens första fullmäktigemöte genom att läsa föredragninslistan. Dammtussar trängs på golvet med legoklossar och allehanda kojbyggen som pågår lite överallt. Gårdagens korvsoppa värms upp igen på spisen. Ute är det några plusgrader och hård vind. Gruvar mig inför att visdomständerna skall opereras ut imorgon. Jag har druckit stora mängder kaffe.

lördag 26 januari 2013

Lyxigt värre

Alltså tipsar ALLA om att samla goda vänninor i bilen en lördag och ta sikte på Hotel Astor och deras alldeles underbara brunch. Man blir så mätt så man står sig hela dagen. Sen kan man välja fritt mellan stadens eller bygdens shoppingutbud. Vi valde Quriosa i Jungsund och där var det fin miljö och fina saker i massor. Det gick nästan inte att ta in och upptäcka alltihop som trängdes i den lilla gemytliga gårdsbutiken. Med dalande snöflingor styrde vi iväg hemåt igen, med undantag för ett stopp vid Minimani.
 
Egentligen kan ni hoppa vidare och läsa på På Kvarnbacken om dagens lyxutflykt. För Petra lyckades ju också fånga lite av dagen med kameran vilket för min del lämnade ogjort, men oj vad jag njöt av maten, sällskapet, skratten och ögonfröjden.
 
Tack alla som var med idag för att ni är så härligt skojiga och bjuder på er själva. Det är inte alla dagar man får skratta lika mycket som när man är med er!

torsdag 24 januari 2013

Min dag

Jag jobbade någon timme på förmiddagen för ett sen susa riksåttan fram mellan Vasa och Närpes för att hinna i tid till mitt frissabesök. Vägen kändes lång men de gnistrande träden, den blå himlen och den bländande solen gjorde det såå vackert utanför bilfönstret. Nu skall vi koka ihop något att äta innan jag och sonen skall ge oss iväg på föräldra-barn gymnastiken.
 
Finns det något mer att berätta tro? Njää, tror inte det. Förrutom att det är lika skönt som alltid med nyklippt hår och imorgon skall jag inhandla en förpackning hårfärg också.

måndag 21 januari 2013

Utvärdering av jobbstarten

Är inne på fjärde veckan på jobbet nu. Och det känns ju faktiskt helt okej, men då har jag ju det rätt väl förspänt också. Jag jobbar halvtid vilket i praktiken innebär tre dagar en vecka och två dagar följande vecka. Det här är ett val jag själv gjort för familjens och ekonomins skull. Lite mer pengar på kontot än enbart hemvårdsstödet, men ändå en hel del tid här hemma med barnen också.
 
Wilmer är på dagis och trivs med kompisar och goda vårdare de dagar jag jobbar. Tilde, hon åker till momma och moffa de dagarna och jag tror faktiskt att både hon, momma och moffa njuter och trivs med varandra mer och mer för varje dag som går också.
 
Någonstans innebär den här återgången till jobbet som antagligen varje mamma oroar sig för och kanske har dåligt samvete för också mycket positivt. Jag får ett annat socialt umgänge som berikar och en känsla av att jag utvecklar mig själv i någon annan roll än mammarollen också.
 
Och känslan när man får hämta sina hjärtevänner efter en heldag åtskilda är ju liksom obetalbar. Där gick jag idag runt husknuten på dagis med ett leende på läpparna över vetskapen att jag snart skulle ha honom i sikte och i mina armar igen berättandes om dagens viktiga händelser för honom. När momma berättar om vilka skojigheter Tilde ställt till med under dagen och hur hon bara blir mer och mer hustam mår jag gott. Kvällen här hemma efter en dag på jobb/dagis har oftast hittills varit väldigt lugna och gemytliga i våra mått mätt. Jag är mer positiv och mån om att vara närvarande för barnen. Barnen är glada över att komma hem och de egna leksakerna är intressantare än de varit på flera månader här i det vanliga hemmatrasket.
 
Wilmer med sina smådjur vid middagsbordet för att få leka ostört ifrån en väldigt intresserad lillasyster.

söndag 20 januari 2013

Söndagskok

Ikväll har jag kokat kalops för kommande hungerskänslor så där vid 17-snåret de närmsta dagarna. Det måste betyda att jag inkasserar en hel hop med vuxenpoäng med tanke på mitt förutseende och planerande. Något liknande har aldrig tidigare inträffat en söndagskväll. Det blir alltså inte knackkorv och pommes frites imorgon, kanske inte på tisdag heller men mycket möjligt på onsdag.

fredag 18 januari 2013

Pustar ut, nu var den slut

Var en väldigt andligt frånvarande mamma hela förmiddagen. Jag bara hummade och ummade till varje upprop, påstående och fråga. Låtsades varken se eller höra vilka olovligheter som pågick framför mig för jag kunde helt enkelt inte slita mig. Jag satt med näsan begravd i boken och forcerade sidorna fram. Det var helt enkelt bättre att läsa dagtid, då blev det inte riktigt lika skrämmande. Jag nådde slutet vid två-tiden idag och jag måste säga att trots att den var riktigt riktigt bra så var det rätt skönt när den var slut. Det var hemskt, intensivt och lämnade en klump av obehag i magen varje gång man lade ner den för att vila. Det var "Sandmannen" det. Spänningsromaner i all ära, men just nu skulle jag helst ha en romantisk, fluffig, rosa drömsaga att lägga mig ner med för att få balans i livet igen. 

onsdag 16 januari 2013

Suddiga bilder från två dagar mitt i veckan

 
Två dagar som mest spenderats inomhus. Två dagar när snoret runnit och hostiga barn bläddrat i böcker, tittat på tv, möblerat om och spritt ut allt som gått att dra ut på golvet. Måste lite återkoppla till Wilmers favoritjulklapp "fågelboken" med läten. Den är verkligen fortfarande en stor hit. Det bläddras fram och bak och bak och fram, och lyssnas på varje läte om igen. Snart tror jag nog han får titulera sig familjens ornitolog.
 

 
Två dagar när vi ätit fisksoppa i flera repriser, men nu är den slut. Lite friskluftsintag i mörkret blev det ikväll för min del, skönt och välbehövligt. Igår öppnade jag också förväntansfullt och med stor spänning pärmarna till "Sandmannen". Alltså jestas vad den fick tag i mig med en gång och pulsen var hög redan efter ett par sidor. Snodde till mig några minuter idag mitt på dagen också så att jag skulle få slappna av och läsa lite i dagsljus också, men nu ligger den och pockar på min uppmärksamhet igen... om jag vågar.
 

 
Försökte att städa ut det sista av julen också, men har en envis amaryllis som bestämde sig för att börja blomma igen så här efter "tjugondaknut" så lite julstämning har vi kvar i köket iallafall. Fint så, för det vill ju annars bli så tomt och kalt när man plockar bort pyntet och julblommorna. 

måndag 14 januari 2013

Ett navelbråck då och nu



När Tilde var ungefär 2-3 veckor gammal så började hennes navel att bukta ut riktigt rejält. Nästan i storleken av en pingisboll när den var som störst. Den var mjuk och man kunde trycka in den och då hörde man hur det bubblade i tarmarna och magen. Vi var på kontroll och rådet var bara att vänta och se vad tiden skulle göra med den. I nio fall av tio så menade kirurgen att naturen läker sig själv gällande navelbråck. Den nedre bilden är tagen idag efter att tösen igen varit på kontroll till kirurgen och som vi ser så har det ju blivit nästan helt bra av sig själv. Alltså inget att åtgärda nu iallafall. Det fanns fortfarande ett litet 3mm hål i magväggen och vid eventuell påfrestning som t.ex. framtida gravididet så kan det börja bukta ut mer igen. But so far good!

lördag 12 januari 2013

Decembers inverkan på januari

Den här månaden borde egentligen helt och hållet tillägnas fasta, återhållsamhet, självspäckelse och inga extra utsvävningar överhuvudtaget. Det med senaste månadens frossande i mat, godsaker och det hål som som bara blev djupare och djupare i både plånboken och bankkontot i åtanke.
 
Men ändå hittar jag något sätt att rättfärdiga kvällens eskapader med vännerna på! Självklart!
 

torsdag 10 januari 2013

Lördagsnöje och -natt

På lördagkväll skall jag och mannen ut med ett kompisgäng bestående av gamla ungdomsvänner. En gemensam nämnare för gänget är att alla har någon anknytning till samma by och från början var det egentligen i huvudsak "pojkarna" som hängde ihop, men vartefter flickvänner från olika ställen tillkommit och åren gått så är det nu vi flickor som har som vana att träffas en gång per månad. Men nu tänkte vi att vi skulle sammanstråla allihop då igen, skojigt! Gissar att det blir många gamla minnen och goda skratt!
 
Jag har dock ett litet orosmoln. Vi har inte haft  bort barnen över natten sedan i juli och vet därför inte riktigt hur det kommer att gå. Tilde har bara sovit borta från mamma OCH pappa en endaste natt och Wilmer bara en natt sedan Tilde föddes. Jag vet att dom kommer att ha det bra och bli ompysslade till fullo, men men... Tänk om det blir högljudda protester, stora rullande tårar, svårigheter med att somna in och många läskiga drömmar under natten... 
 
Alltså, det är nog säkert helt enkelt dags för en "sova över natten-vistelse" för både barnen och modern.

söndag 6 januari 2013

Söndagkväll

Söndagskvällen innebär också nya rutiner. Gå igenom och packa dagisväskan med extra strumpor, kalsonger, handskar och tröja. Packa Tildes väska med blöjor, extra kläder och annat nödvändigt inför morgondagen hos momma och moffa. Koordinera med mannen så att förning och hämtning löper. Fundera över vad man själv skall klä på sig imorgonbitti och förbereda sig mentalt på några dagar jobb då igen. Bara att hoppas jag hittar sömnen nu då också!

lördag 5 januari 2013

I början på året!

Jag jobbade onsdag och torsdag. Hade födelsedag på torsdag, men åt tårtan först igår och fortsatte med det idag. Jag skall berätta lite mer om hur det känns att jobba och hur det går för barnen när det gått några dagar till eller någon vecka, svårt att säga så mycket efter två dagar men känns i varje fall inte som någon katastrof så här långt.
 
Att fylla 31 känns som den mest onödiga åldern att uppnå hittills. Allt på 20 var okej, att fylla 30 var liksom en grej, men 31... vilken onödig liten fånig etta där på slutet liksom... Antagligen lite åldersnoja som börjar göra sig påmind.
 
Stundom har det varit rätt tröttsamt här idag. Barnen vande sig hastigt med tidigare morgnar och nu är det väckning senast vid åtta som gäller vardag som helgdag då kan man gissa. Tilde har någon förkylning på gång och mer eller mindre hela tandgarnityret på uppsprickning så hon är ganska lätt retlig och ynklig för tillfället. Hon skall helst bäras, gungandes i famnen som en liten magknipande nyfödis men hon är ju inte så liten och lätt längre... Den äldre kämpar förbenat hårt med sin frigörelseprocess och självständighet hela tiden, ibland tror jag att jag har en stingslig, uppkäftig tonåring i huset istället för en treåring. Låt oss hoppas att han har en stor del genomdrivet så att det blir lugnare om 10 år.
 
Har en längre tid tyckt att jag skulle behöva byta headerbilden från "sommarens soliga dagar" till något lite mer verklighetsförankrat för tillfället, men inte fått till det. Är inte riktigt nöjd med den här bilden heller, men den får duga tills vidare. Så lite mera skinnmössebarn på det!
 

 

tisdag 1 januari 2013

Sammanfattat året som gått!

Nyårsafton kom och gick! Vi hade en trevlig kväll här hemma med vänner och barnen. Åt gott, smälte tenn och några raketer och sprakastickor avfyrades också, allt innan tolvslaget. Det finns liksom ingen idé att dra ut på spänningen tills trötta barn helt och hållet tappar greppet. Tänkte att jag med hjälp av den lista som jag hittade hos UnderbaraClara sammanfatta året som gått och se framemot ett nytt!

Gjorde du något 2012 som du aldrig gjort förut?
Säkert en hel del med saker skulle jag tro! Mest kännspakt för året har ju varit att Tilde flyttade in huset dagen före nyårsafton 2011 och att jag sen dess har haft två små barn i mitt liv och min vardag. 2012 var året när jag började blogga, det har jag aldrig gjort förrut. 2012 var året jag för första gången började engagera mig mer politiskt aktivt och inte bara hemma runt kök- och soffbordet. Så helt klart bjöd året på nya erfarenheter.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar?
Flera barn föddes under 2012 i vän- och bekantskapskretsen.

Dog någon som stod dig nära?
Ingen av mina närmsta lämnade jordelivet detta år, tack för det!

Vilka länder besökte du?
Inga längre utlandsresor gjordes under året, men två besök till grannlandet Sverige blev det. En semesterresa i juli med vännerna till Kolmården och Stockholm och i november ett besök till systeryster med familj i Skultuna.

Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?
Jag har nog ibland saknat mina arbetskamrater och det viktiga utbytet och sociala gemenskapen som de bidrar med och det vet jag ju att jag kommer att få mer av under 2013.

Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?
Kan inte komma på något riktigt speciellt datum som etsat sig fast. Barnens födelsedagar är ju förstås dagar man minns!

Vad var din största framgång 2012?
Framgång kan mätas på så olika sätt. Men jag är ju väldigt glad över att jag och mannen har hållit ihop familjen och känner att vi kan se framemot ett nytt år tillsammans alla fyra.

Största misstaget?
Många små misstag gör jag hela tiden, men det största misstaget jag gjort kan jag inte riktigt sätta fingret på.

Bästa köpet?
Det här har verkligen inte varit ett år med särskilt mycket shopping, men i Tammerfors på Ideapark köpte jag en längre modell allvädersjacka i lila som jag verkligen använt och njutit av att använda.

Vad spenderade du mest pengar på?
Helt klart huslånet.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ungarna titt som tätt, däremellan de även gör en rätt förbannad och mäkta irriterad.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2012?
Svårt att säga, jag gillar så mycket musik. Men versionerna från årets "Så mycket bättre" kommer ju nog att förknippas med 2012.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare skulle jag nog säga. Stundvis elakare och gapigare än tidigare år också, men skulle inte påstå att jag gått runt och varit ledsen.

Vad önskar du att du gjort mer?
Satsat lite mer tid på vårt parförhållande och visat uppskattning mot honom. Bjudit hem lite mer gäster och umgåtts ännu mer med vänner.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Skrikit, härjat, varit sur och irriterad.

Blev du kär i år?
Jaa, mest i barnen men lite mer i mannen också.

Favoritprogram på TV?
Har tittat lite på tv detta år. Nätet och allt det bjuder har nästan helt ersatt tv-tittandet. Men "Så mycket bättre" är en favorit.

Bästa boken du läste i år?
Har läst alldeles för lite böcker under året, men när orken och tiden inte finns så blir det så. Men i början av året läste jag ju Keplers "Eldvittnet" och den var bra. Just nu väntar jag på att pappa skall avsluta "Sandmannen" så att jag får ta över den då.

Något du önskade dig och fick?
Ett avtal med jobbet om 50% arbetstid för åtminstone första hälften av 2013.

Något du önskade dig och inte fick?
Nej, det känns inte så.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?
Fyllde 30 år och firade väldigt stillsamt med en veckas gammal bebis i hemmets lugna vrå med familjen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Att alla mina nära och kära skulle fått vara friska och lyckliga.

Vad fick dig att må bra?
Glada barn, umgänge med vänner, träffar med mina tjejgäng, bloggandet, att engagera mig för sånt som jag tycker är viktigt, promenader i naturen, dagar till havs, att momma och moffa finns här alldeles nära, god mat, rött vin och mannens tålamod med mig. Och mycket mer, t.ex. popcorn, vacker musik, en bra bok...

Vem saknade du?
Storebror i himmelen saknar jag lite nu som då, undrar hur det skulle varit om du fanns här. Syster med familj saknar jag också ibland för att ni bor lite för långt borta för att vi skulle kunna umgås till vardags.

De bästa nya människorna du träffade?
Har inte träffat så många helt nya bekantskaper detta år, antagligen för att jag mest rört mig i trakterna här hemma. Men är glad över de som jag lärt känna bättre och fått en djupare vänskap med än tidigare.

Högsta önskan just nu?
Att hitta balans och rytm i den nya vardagen som året 2013 kommer med. Och att vi och mina närmsta får vara friska och må gott!