torsdag 28 mars 2013

Glad Påsk!

Har städat pikkulitegrann. Har tagit fram några fjädrar, tuppar och ägg. Har godislagren laddade. Solen har lovat att skina hela påsken. Nu blir det en kväll i sällskap med tjejerna och imorgon kommer syster och gänget. Det blir nog en fin påsk det här också!

tisdag 26 mars 2013

Favorit i repris

Sparktur i solskenet!

Och så hittade vi en jättestor propeller vid vägen!
 

Puffar


Häng med på uppiggande vårshopping!

IKEA & IDEAPARK

Lördag 20.4.2013

Pris: 30€

Bussen kör längs Strandvägen.

Anmäl till mig, Sofia

tfn 040-7185853, senast 15.4!

Arrangör: Daisys i Harrström

söndag 24 mars 2013

Solig helg igen



 
Nu hoppas vi vädret håller i sig hela veckan så att vi får fira påsken med solsken också!

lördag 23 mars 2013

Jämställdhet på tapeten

Intressanta jämställdhetsdiskussioner går heta runtom i bloggarna just nu! Jämställdhet i vardagen, i strukturerna, i statistiken och i politiken diskuteras. Bland annat på de här bloggarna hittar man mycket tankeväckande, intressanta och olika synvinklar på jämställdhet och massor med kommentarer på inläggen. Jag fascineras och kan fastna hur länge som helst med att läsa, fundera och reflektera över ämnet.

http://fragaugglan.se/

http://charlottehitochdit.wordpress.com/

http://www.rotentilldetgodalivet.blogspot.fi/

Jämställdhet är absolut något vi måste fortsätta sträva efter för allas bästa, både kvinnornas och männens. Men sen får ju inte jämställdhetskampen bli något som ställer sig i vägen för varje individs egna val av väg här i livet, isåfall har ju liksom det här med jämställdhet och jämlikhet tappat sin kärna och sitt grundargument. Den mamman som väljer att stanna hemma och sköta sina barn i tre år skall inte utpekas som en svikare i jämställdhetskampen och just därför finns det ingen orsak till att lyfta pappan som gör det samma till skyarna heller. De har båda gjort individuella val som vi alla har rätt att göra. Men det som är viktigast i den här frågan enligt mig är att vi alla, oberoende kön, skulle erbjudas och kunna känna att vi har samma möjligheter att välja själva.

fredag 22 mars 2013

Lite vardagskärlek

När man inte riktigt hinner med varandra. När man oftast är alldeles för trött. När man inte lyckas hitta lusten alltför ofta. Då kan en omfamning mitt på det leksaksbelamrade och kladdiga köksgolvet, med en smutsig gröttallrik i ena handen och en sunkig disktrasa i den andra, vara otroligt värdefull och precis vad man behöver.
 
 

måndag 18 mars 2013

Lever, javisst!

Vill dela med mig av tre av varandra helt oberoende grejer ikväll:

1. Vi börjar med veckans middagstips, mald leverbiff
350 gr mald nötlever
2-3 rårivna potatisar
1 riven morot
1-2 rivna lökar
1 ägg
2-3 msk mjöl
salt och vitpeppar
Serveras med kokt potatis och lingonsylt.
Första gången hemma hos oss idag och alla tyckte att det var gott.

 
2. Om du någon gång funderat på jämställdhet i förhållandet, läs det här inlägget av Charlotte!
Bra, ärligt, sant och tankeväckande,
 
3. Det var "Lekfull finska" ikväll för sonen och han klarade det så bra jämfört med senaste måndag. Jag fick vänta utanför de 45 minuterna och ut kom en pojke med stärkt självförtroende som jag tror hade haft mycket roligare än när jag suttit brevid och delvis fungerat begränsande de två kvällarna tidigare.

söndag 17 mars 2013

Ljuva 80-tal, eller vad?

För ett antal veckor sedan kom inbjudan och jag samt ett helt gäng med kollegor anmälde oss till Vuxenutbildningskonferens i Tammerfors. Nu i veckan bär det av och det skall bli roligt. Vi skall få höra om aktuella ämnen inom vuxenutbildningen från Utbildningsstyrelsen och även en hel del annat. På kvällen blir det dimission av examensmästare, middag och disco i 80-tals stil.
 
Det är nu det här med 80-tals stil som fått tankarna att börja snurra för att försöka minnas. Det är ju inte så lätt att minnas eftersom jag ju själv var bara barnet på 80-talet. Jag antar att min klädsel på 80-talet mest bestod av mammas hemmasydda mjukisdräkter i grälla färger och olika tryck fram på magen. Vad hade då tro ungdomar och vuxna på sig då?
 
Jag har botaniserat i tankarna och diskuterat med andra, grävt lite bildmaterial på nätet och varit på skattjakt i garderoben hemma hos mamma och pappa.
 
 
Hittat i mammas välbevarade gömmor!
Eventuellt kan ni få se någon bild senare när den sitter på kroppen också, om jag inte hinner ändra mig!
 


fredag 15 mars 2013

Halv arbetsvecka

Jag har så ofantligt svårt att fatta hur jag någonsin skulle klara av att jobba 100% igen. Halv arbetsvecka måste ju vara ett av Guds goda påfund. Jag jobbar i början av veckan och får umgås med vuxna människor, äta lunch ifred, göra lite samhällsnytta och så får jag LÄNGTA efter barnen. Sen har vi fyra-fem dagar hemma tillsammans när vi hinner med vardagssysslorna, utomhuslek och promender, mysa och leka med varandra för att också hinna börja längta efter måndagen när vi återigen får lämna huset under dagen. För det huset man lämnar på morgonen är ju inte mer kaosartat än vad det var när man åkte när man kommer hem, men efter en hel dag hemma med två företagsamma busungar är det oftast svårt att hitta ledig golvyta mot kvällen efter en hel dag hemma.

onsdag 13 mars 2013

Det finns så mycket intressant att lära

Jag har nu på riktigt också inlett mitt arbete inom politiken med nämnder och sektioner. Det har nu varit två kvällar på raken med ganska långa möten, vård- och omsorgsnämnden igår och biblioteks,- kultur,-och fritidssektionen ikväll. Jag har ju verkligen fått möjlighet att sitta i de enligt mig riktigt intressanta och spännande sektorernas beslutande organ. Budgetmedel, dispositionsplaner, kommunens verksamhet, möteshandlingar och teknik, aktuella samhällsdiskussioner och -problem och mycket mer är vad dessa kvällar bestått av.  Jag förundras och är glad över att jag vågade ställa mig till förfogande för att få vara med och lära, påverka och utveckla.
 
Med två dagar på jobbet dagtid och möten kvällstid så har det blivit mycket nötande av byxbaken. Så för att få röra på mig lite och samtidigt få njuta av solen som sken och snön som idag låg stilla och gnistrade så tog jag vagnen med kälken på släptåg när jag och Tilde promenerade iväg för att hämta Wilmer på dagis.

måndag 11 mars 2013

Veckans första dag

En morgon som var vacker som få, med barn som var eländigt trötta när klockan var sju. Lämna den ena hos momma och moffa, lämna den andra på dagis, komma försent till jobbet. Segade på jobbet, försökte stryka några ärenden på "to do-listan". Jag borde vara inspirerad och motiverad, men har svårt att hitta någon glöd. Ledningen varnar om kommande sparåtgärder och arbetskamrater som mår dåligt. Hämtade på dagis, hämtade hos momma och moffa. Värmde köttfärssåsen från igår och släppte nerverna på "jag ska bara"-barnet där mitt i maten. Lugnade ner mig och tog sonen med på Lekfull finska, för det om något är ju något vi måste uppmuntra. Då var det hans tur att få sammanbrott, han grät och lämnde knappt mammas famn. Åkte för att handla. Mjölk, fil, ost, memma och grädde. Tittade på Familjen Annorlunda och blev illamående åt kärleksförklaringarna som haglade i kvällens avsnitt. Beundrar egentligen familjerna, men det blev mer puss och snutt och älskling hit och älskling dit än vad jag klarar av ikväll. Barnen sover. Jag har ätit min memmaskål med mycket socker och grädde.

söndag 10 mars 2013

Solskensmorgon

Det är helt otroligt att man nu faktiskt kan vakna en söndagsmorgon kring åtta och hela köket badar i solsken och ljus. Våren är verkligen på kommande. Då må det vara det samma att termometern visar på -20 grader. Det starka ljuset gör också att smutsiga fönster, dammiga hyllor och fingerspår överallt visar sig extra tydligt, men en dag som denna så har jag ganska lätt ändå att ignorera smutsen.

fredag 8 mars 2013

Lite svårflörtad

 
Väl hemma från dagens fotografering så kom nog leenden och tandräder på rad!


torsdag 7 mars 2013

Fast food

 
Det skall vara enkelt och helst gå snabbt som attan att fixa middagsmaten. Jag är inte så mycket för det här att stå vid spisen och röra i grytorna. På senaste tid har jag allt mer börjat uppskatta soppor. Den sköter sig själv på spisen bara man får ner allt i kastrullen och så räcker mängden ofta två dagar, jippii! Idag blev det fisksoppa och nybakta semlor och det tog max en halvtimme.
 
Havresemlor
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl riven emmental ost
2,5 dl mjölk
0,5 dl smält smör
 
 Blanda de torra ingredienserna först.
Blanda ner osten, mjölken och det smälta smöret.
Blanda snabbt ihop till en smidig smet.
Använd en sked och lägg upp i nio högar på en plåt.
Grädda i 15 minuter i 225 gr.


1-årsfotografering

Imorgon är det dags för en något försenad 1-årsfotografering av Tildetösen vår. Förväntningarna är höga med tanke på vad Martina lyckades åstadkomma med Wilmer för snart tre år sedan. Hon är så duktig på att fånga det vackra i det lilla och naturligheten hos det lilla barnet.
 



Precis som det skall vara så har Tilde lyckats skaffa sig en ordentlig skråma i pannan inför morgondagen, vet inte ännu om vi låter plåstret sitta kvar eller om jag skall våga mig på att ta bort det. Jag vet nämligen inte hur det riktigt ser ut under plåstret efter gårdagens blodsutgjutelse.
 
Hoppas det fina, soliga vädret håller i sig ännu imorgon så det blir härliga vinterbilder från Tildes "photoshoot".

onsdag 6 mars 2013

På agendan


Ikväll sammanträder fullmäktige i Korsnäs för att fastställa utlåtandet till finansministeriet kring förslaget till kommunstrukturlagen. Jag undrar egentligen om det finns en enda kommun i Finland som med hull och hår sväljer förslaget? Och vad gör riksdag och regering då? Inte kan man väl gå in för tvångssammanslagningar om i princip hela landets kommuner motsätter sig?

söndag 3 mars 2013

Snöjobb!

Gårdagen var väl så lång som jag förutspådde. Vinden ven och snön yrde för fullt. Med rinnande näsa och tungt huvud så lockade det inte med utomhusvistelse alls.
 
Idag har både formen och vädret varit bättre så jag tror att allas humör varit betydligt trevligare idag. Jag fick mig en skön promenad i solskenet när snön gnistrade så det nästan gjorde ont på ett mycket vackert sätt.
 
Ikväll tog Wilmer hand om snön som föll på gården senaste natt, medans jag och Tilde mest bara irrade runt!
 



 

lördag 2 mars 2013

Att väcka minnen med plommonkräm

 
Min momma, momma Agda, brukade bjuda på plommonkräm med vispgrädde när hon hade matgäster. Min momma brukade ha en ask med Pectus-pastiller under huvudkudden i sängen. Min momma kom med cykeln nästan varje lördag- och söndagmorgon för att småprata med oss kring frukostbordet. Min momma satt i farstun och tittade ut på vädret och årstidens växlingar. Min momma tyckte om att simma. Min momma kokade slätvälling när helst jag ville. Min momma försökte lära mig sticka. Min momma hade hemliga gömmor som man inte fick röra, men ändå inte riktigt kunde låta bli. Min momma hade tid.
 
Jag var fjorton när du dog, men minnena finns kvar.

Halvkrassligt

Vi är inte däckade, men inte direkt i toppform heller. Hostar, snorar, kraxar och rosslar, men ingen av oss har feber heller. Vet inte vad vi skall göra idag, känns som att det blir en låång dag om vi stannar inne så det blir väl nog att ta oss ut en stund iallafall.

Kör lite feel good musik på det!