söndag 28 april 2013

På vedbacken idag




Date night

Vi gjorde något så ovanligt som att vi lämnade barnen hos momma och moffa igårkväll och for på tumanhand in till stan. Det blev gott att äta på "hålan" á la Amarillo och sen gick vi på bio. Vet inte när vi senast skulle ha haft en kväll för oss själva så här. Oftast när vi några gånger haft barnvakt kvällstid eller över natten så har vi varit ut med några andra eller på något särskilt. Men igår var det bara han och jag. Vi fick prata med varandra över maten och hörde faktiskt också vad den andra sade istället för att jaga flygande brödbitar och stå på knä och torka upp spilld mjölk mellan tuggorna.
 
Filmen vi gick och såg var en äventyrs, action, sci-fi och lite romantisk med Tom Cruise i huvudrollen. Den var bättre än jag trodde innan eller så är det helt enkelt nog så att allt blir lite bättre i biosalongen än hemma i tv-soffan.
 
Nu skall jag skynda och hämta barnen för nu är jag så nyfiken på hur de har haft det.

fredag 26 april 2013

Kan det kallas vård?

Sen senaste söndag har jag inte kunnat lämna tankarna på pojken som det skrevs om i en artikel i Vasabladet den dagen. Han som suttit i isoleringscell på Gamla Vasa sjukhus i närmare 300 dagar utan avbrott. Han är en svenskspråkig 18-åring med diagnoserna asperger, autism och tidvis psykotiska skov. Jag hittade också föräldrarnas blogg där de skriver om sonens situation och sitt missnöje över den "så kallade vården".
 
Jag är fortfarande i chock över att sådant här förekommer i Finland år 2013. Verkligheten överträffar igen varje skräckhistoria jag läst. Någons barn sitter inlåst och isolerad från allt och alla, ensam med sin sjukdom. Det kan ju inte göra honom bättre? 

Ute regnar det och inne kokar vi i fett


Munkar är något jag kan! Jag gör dem inte så ofta, men enligt egen utsago så blir de väldigt goda! Nu får valborg och första maj komma för mjöden jäser och munkarna är sockrade!


onsdag 24 april 2013

Nygammal headerbild

Dystra rubriker, kalla vindar och febriga barn till trots försöker jag blicka framåt mot soliga varma dagar, lätta moln och sommar. Efter regn kommer sol igen, visst?

söndag 21 april 2013

Igår

Jag fick med mig hem lite av både det ena och det andra igår. Lite kläder, lite husgeråd och lite pysselmaterial, men den här fina "pärlan" fanns inte att fås i den här färgen så då fick den lämna kvar. En bra shoppingdag på alla sätt och vis med glada gröbbor!
 

Bild från www.livethemma.ikea.se
 

fredag 19 april 2013

torsdag 18 april 2013

Mästerkockarna


Nerverna som spökar, därav suddigheten.
 Wilmer har själv utnämnt sig och Tilde till "Mästerkockarna"! Ännu har jag inte sett så mycket mat utan mest en massa kastrullskramel, men jag har inte hjärta att avbryta leken som båda tycks uppskatta lika mycket!

Möteskalendern

Den här veckan blev det så att möteskvällarna bara byter av varandra kväll efter kväll.  Det började redan på söndagkväll med SFP-årsmöte och en intressant diskussion med tankar kring kommunreformen. Sen möte igen på tisdag-, onsdagkväll och nu har jag bakat lite inför kvällens möte på lokalen i byn. Det verkar bli lite så här, att en vecka kan vara helt tom från möten medans nästa vecka är rejält fylld. Det är viktiga, intressanta och spännade ämnen som debatteras just nu i politiken och i Korsnäs, så än så länge känns det riktigt meningsfullt att ägna en del av kvällarna åt det här. Hittills har den här veckan verkligen gett mig massor med intryck, tankar att sortera och ett pussel att lägga för att få min egen uppfattning att falla på plats.
 
Det ansvar som följer med ett förtroendeuppdrag börjar kännas av allt mer.  En del beslut kan påverka en människas liv otroligt mycket och andra beslut har inverkan på väldigt många människors livssituation. Det är stora saker och stora summor pengar jag är med och förhandlar om och förhoppningsvis leder den samlade erfarenheten och kunskapen vi gemensamt besitter till att vi fattar väl övervägda och förnuftiga beslut. Att vara helt säker på att ett beslut är rätt är näst intill en omöjlighet och därför kan man säkert få åka hem från möten med en klump i magen och surr i huvudet under de kommande åren.

söndag 14 april 2013

Söndagmorgon

Halv åtta kommer två tassande fötter smygande ut ur rummet brevid. Han närmar sig min sida av sängen lägger huvudet på sne och handen på mitt huvud. Han vill inte sova mer och det är ljust ute. Han kravlar sig upp i sängen och kryper ner mittemellan oss. Där ligger han riktigt stilla en god stund och jag undrar om han tänker somna om. Sen viskar han sakta för att inte väcka hon som ännu sover i spjälsängen. "Mamma är det söndag idag?" "Är det idag vi skall på cirkus?" Jag viskar honom ett jakande svar och han ler stort och kryper ner ännu djupare under täcket och närmare mig.

lördag 13 april 2013

Alla dar är inte lika bra

Jag har haft en seg, trög och slö dag. Jag har känt mig lika grå och trist som vädret därute. Efter att ha haft solskensdagar i veckor nu så var jag inte alls beredd på hur bland annat tråkigt väder kan påverka mig. Vi var ute någon timme imorse i slasket och det var väl ändå dagens bästa timmar, sen har jag helst bara legat på soffan, gäspat, suckat och stönat. Den lilla här på bilden under har inte direkt accepterat mitt slöande utan istället ställt det mesta på sin spets. Nu sover hon i varje fall och jag har suttit i bastun en stund. Det känns som att det börjar släppa nu så hoppas morgondagen inleds med bättre feelis.

Stövelväder både ute och inne

 
Fascinationen är stor över ny skodon som jag plockat fram, så nu använder vi dem överallt!
Bakom tutten göms ett stort glatt grin!

fredag 12 april 2013

Helgens goda tips

 
Färgglad paj
 
Pajdeg:
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
150 gr smör/margarin
2 msk kallt vatten
salt
 
Fyllning:
riven ost
2 st paprikor i valfri färg (orange och gul)
1 bukett broccoli
200 gr skinkstrimlor
 
3ägg
2dl gräddfil
2dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
andra valfria kryddor
 
Förgrädda pajskalet i 200gr i 15 minuter.
Förväll broccolin några minuter.
Strö ett lager riven ost på det förgräddade pajskalet.
Fyll med hackad paprika, broccolibuketter och skinkstrimlor.
Slå över äggstanningen.
Strö över ett lager riven ost ovanpå alltihop.
Grädda i 35-40 minuter i 200gr.
Ät och njut!
 


onsdag 10 april 2013

Vår i luften ikväll

                              
Med torr asfalt under fötterna, kvällssol i ansiktet gick vi för att titta på vattenläget i ån. Och jaa, det porlade och forsade faktiskt lite grann. Härliga vårkvällar vi har framför oss med ljus och frisk luft. Härligt att komma hem igen med rödbrusiga barn som slukade kvällsmålet och somnade snabbare än vanligt.

söndag 7 april 2013

Loppisrunda


Jag började med ett loppisbesök på fredagkväll, fortsatte med ett annat på lördageftermiddag och gjorde ett återbesök ännu idag. Några små fynd varje dag har det väl nog blivit. Ett par byxor och blusar var till barnen. En utedräkt till Wilmer. Och ytterligare en scarf till min samling. Glad och nöjd!

fredag 5 april 2013

Viljornas kamp har börjat

Jag och den snart 1 år och 4 månader gamla dottern är för tillfället inte riktigt i fas, eller vad man nu skall kalla det... Jag minns att jag hade liknande svårigheter med sonen i samma ålder (och fortfarande ibland har), det var helt enkelt då det började kännas okej att åka till arbetet och lämna honom i vård och omsorg hos någon annan för några timmar i gången.
 
Tilde har fått fart under fötterna och har börjat ta för sig av allt vad som erbjuds. Finns det stolar att klättra på så klättrar man och helst upp på köksbordet. Väl där så ser man ut som en strålande sol på vingliga ben och själv drabbas man av hjärtat i halsgropen som så många gånger förr. Finns det lådor eller skåp som går att öppna så gör man det hastiga tag och tömmer dem på allt eventuellt innehåll, det må då vara aliminumfolie, kakaoburk eller kastrull- och burklock. Vid dylika incidenter då så hör det väl liksom till att ingripa som vuxen och lite försöka börja lära ut vad som är rätt och fel etc. Alltså jag tar ner henne från köksbordet eller stänger lådan och skåpet och vad resulterar det i då månn tro? Joo, hon blir helt hysterisk kastar sig på golvet och dunkar huvudet i golvet och skriker för full hals. Man kan kanske tala om självskadebeteende vid motgångar. Nåjaa det går ju över efter en liten stund, men tar inte heller länge innan proceduren upprepas igen.
 
Kvällsrutinen och nattningen har överlag också fungerat väldigt bra fram tills nu, men för cirka en vecka sedan så började fröken protestera också då. Hon dricker sin flaska i sängen i lugn och ro men efter det så är hon uppe i sängen och står och gapar och har sig uppemot en timme per kväll. Igårkväll satte jag mig ner brevid sängen med handen in mellan spjälorna och höll henne i foten, då låg hon i varje fall stilla och lugnt, men det tog ändå länge innan hon somnade in.
 
Jag blir fort trött när det gapas och skriks och jag tappar också ganska lätt konceptet och greppet då, tyvärr. Jag kan känna mig totalt utan handlingsmodeller och vet inte alls vad jag skall göra. Det skrikande barnet slår skallen i golvet och jag skulle gärna göra det samma ibland när jag inte vet vad jag skall ta mig till.

tisdag 2 april 2013

Sisters walk of life

Vi har haft en ledig dag hemma ännu idag. Syster med favoritpojkarna är fortfarande här och vi gör vårt bästa för att ta vara på den tiden vi får tillsammans dessa dagar. Jag avslutade kvällen med en långpromenad med syrran ut på isen i solnedgången. Som vanligt försöker vi finna svaret på livets stora gåta under våra samtal, men än så länge har vi nog en bit kvar. Lite visare blir vi kanske varje gång, men tur att vi ännu inte helt lyckats lösa livsmysteriet för isåfall skulle nog våra promenader och samtal bli betydligt tråkigare framöver.