söndag 27 april 2014

Bra helg med mixat innehåll

Efter att ha jobbat halv fredag för att komma ikapp efter två dagar sjukledigt tidigare i veckan åkte jag hem till familjen som tagit fram utemöblemangen och tvättade dem i strålande solsken och varma vindar. Den eftermiddagen lyckades jag helt plötsligt uträtta flera små grejer som jag bara skjutit upp och istället grubblat på i veckor. Sånt som att betala räkningar, beställa nytt skattekort, ansöka om förmån från FPA och lämna in jordbruksstödsansökan och smidigt gick det ju bara jag tog tag i det. På kvällen blev det en skön promenad med en likasinnad vän med mycket prat och fågelkvitter genom byn. Kändes nästan som sommar.
 
Igår och idag har jag lyssnat till ett antal av SFP:s EU-valskandidater. Igår hade vi caféträff vid TB i Harrström med Nils Torvalds. Det var en riktigt bra tillställning med ett 20-tal aktiva och engagerade åhörare. Och Torvalds själv imponerade på mig med sin djupa kunskap, erfarenhet och förmåga att framföra saker på ett förståeligt sätt. Idag debatterade sex kandidater i Petalax. Diskussionen var intressant och informativ, SFP har många verkligt bra kandidater uppställda i valet. Det viktigaste för oss alla finlandssvenskar är att vi röstar och att vi röstar på SFP. Det är enda sättet för oss att försäkra oss om att vi, våra behov och åsikter har en röst på plats i EU och Bryssel. 1 bland 700 andra, men en ack så viktig röst.
 
Dessutom har jag shoppat på loppis lite grann, ätit färsk fisk i tre omgångar (stekt strömming, kokt sik och ugnsstekt sik), lekt ute i solen med barnen på gården och nu är också mjöden på jäsning. Så sånt, en helg i slutet av april.
 
Pappas "veraden", bara för att!


onsdag 23 april 2014

Bildinspiration till hemmet by Ikea



 




 

 





 










 
 

Påsken slut, halsen sjuk

Även vi har firat påsk! Med fyra lediga dagar och mycket umgänge med vänner, 
påskhäxande och godisfrossa, mat och dryck, värme, solsken och skogsvandring.
Nu ligger jag dock hemma däckad av anginainfektion... och en förfärligt sjuk hals.



måndag 14 april 2014

STÄDAT

Stora fönstertvättardagen inträffade idag. Jag skickade barnen till dagis, tog ut en dag av övertiden och stannade hemma och putsade hela dagen. Även det tunga artilleriet med lång erfarenhet, hög effektivitet och många experttips kopplades in, det vill säga min mor. Tack mamma för all hjälp idag. Nu känns det renare, fräschare och lite mer vårigt i vårt hem. 

Ikväll fortsatte jag putsandet och fejandet hos vännen Petra, i form av att delta i en Enjo-demonstration. Kanske också jag ska börja använda trasorna och tvålen jag köpte för säkert 6-7 år sedan nu då efter en repetition och uppfräschning av hur jag ska gå tillväga. Tjaa, jag har sagt det förr och säger det igen... för min del handlar det inte om städprodukter och redskap utan det är mer en attitydfråga... hur lyckas man få en positivare inställning till själva städandet undrar jag? 

fredag 11 april 2014

Jobbar, jobbar, jobbar

Jobbat hela veckan, jobbar ännu mer imorgon och lite till på söndag! Så är det ibland men det går det också när man vet att det kommer lediga dagar över påsk och kortare veckor sen också. Imorgon kan man träffa mig och ett gäng andra trevliga korsnäsbor på Österbottens stormässa i Botniahallen.

lördag 5 april 2014

Favorit i repris

Tillsammans med åtta glada tjejer från bästaste byn bar det idag iväg på brunsch till Astor. Det har nu gått lite mer än ett år sedan vi senast gjorde en likadan lyxlördag tillsammans. Och åter igen åt, drack, pratade, skrattade och planerade vi kommande skojigheter. Daisys som bäst helt enkelt! 

fredag 4 april 2014

Att utmana och bli överraskad

Sonen har varit rörlig hela tiden, inte särskilt rädd eller respektfylld för vare sig det ena eller det andra. Han har klättrat, balanserat, sprungit, ramlat, fallit, haft bulor och blåmärken, troligen hundratals. Med honom som mitt första barn, så blev jag snabbt medveten om jag inte kom att kunna begränsa honom och hans rörlighet särskilt mycket, eftersom det troligen skulle ha lett till flera år av ett konstant nej-sägande. Istället vande jag mig rätt tidigt med att han är sådan och för det mesta händer det någon olycka, men ytterst sällan något allvarligt och han är lika snabbt uppe och på gång igen. Vi har ju faktiskt ännu inte behövt uppsöka läkare på grund av hans våghalsigheter och påhitt, "peppar peppar", hoppas på samma tur framöver. Jaa, så ingen hönsmamma här direkt och barn nummer två är ju en lite lugnare variant av naturen så henne är jag nu aldrig särskilt orolig över utan man ser på henne att hon liksom testar sig fram och hittar sin förmåga innan hon rusar in och prövar  något nytt, på det viset väldigt olik sin bror. 

Nåjaa, nu kanske man kan tro att sonen är en naturbegåvning av stora mått vad det gäller fysisk aktivitet av olika slag, men det skulle jag nog inte påstå, för han är också rätt lat och bekväm av naturen. Troligtvis ett av de drag han ärvt av mor sin. 

I slalombacken för cirka en månad sedan så började vi ju med att jag förståss hjälpte, stödde och fanns till hands brevid hela tiden och det ville jag, men inte han. Han ville helst åka själv rakt och rätt ner för backen totalt utan koll. Så vi stred väl en del om det i början. Sen när jag tyckte att det började vara dags för honom att lära sig ploga, stå på egna ben och bromsa så hade han redan uppfattat hur lätt och bekvämt det var att låta mamma sköta hela baletten så då fick jag knappt släppa taget om honom utan att han låg i backen och skrek. Och jag var en "skitmamma" som inte ville hjälpa honom. Men jag bestämde mig för att försöka utmana honom och bara släppa taget och åka ifrån honom där jag ansåg honom klara av det själv och nästan genast såg man hur kroppen, benen och pojken började hitta tekniken och den egna förmågan. Och inte många minuter senare såg man även glädjen och stoltheten över det nyvunna kunnandet.

Idag hade vi en liknande situation här hemma. Hittills har han cyklat med stödhjul och vi har testat lite smått på en gammal cykel utan, men han har mest varit arg och påstått sig inte kunna och inte vilja lära sig heller. Efter ett par dagars övervägande så bestämde jag helt kallt idag att nu skall stödhjulen bort, för så länge de sitter på cykeln så behöver han ju inte lära sig. När Tilde gått och lagt sig för dagsvilan idag gick jag ut och skruvade bort stödhjulen, sänkte sitsen för att han skulle nå ner med fötterna och hämtade ut en minst sagt lätt motsträvig pojke. Men upp på cykeln fick jag honom och efter ett par hundra meter och ca 10 minuter hade jag en pojke som cyklade själv. Där och då tog både ivern och glädjen över för en stund och det blev någon ordentlig vurpa, men cykla kan han och både han och jag blev glatt överraskade.

Påminnelse till mig själv alltså, för att lära mig nytt, gäller det allra först att våga lämna bekvämlighetszonen och utmana mig själv. Så länge stödhjulen är där med vid sidan så är det rätt lätt att lita på dem och därmed inte fullt ut använda sin egen förmåga och kapacitet.