lördag 28 mars 2015

Vackra saker


Mitt intresse för inredning är inte särskilt stort, men visst tycker jag ändå om vackra saker. Jag hör till dem som alltid tycker att alla andra lyckas hålla bättre ordning, skapa en sammanhängande stil och fixa fina arrangemang. Jag läste dock rätt nyligen att färgat glas är inne i vår och när jag började se mig omkring fanns det ju faktiskt ett antal grönnyanserade flaskor och vaser även hos oss.  

 
Och så var det ju den där nya mattan till vardagsrummet som kom igår. Och nog var den fin, finare än på bilden, var den i verkligheten. Nu ligger den där på golvet mellan sofforna och med gamla bakbordet ovanpå som soffbord.

söndag 15 mars 2015

Omvänd arbetsintervju

Imorgon är det dags för intervjuer av fyra utvalda av de sökande till kommundirektörstjänsten i Korsnäs. Någon på Vbl-redaktionen undrade i ett skede om inte jag var intresserad av att söka tjänsten, men jag måste helt klart medge att jag mycket hellre föredrar min position på andra sidan bordet imorgon som en av de som får ta del av intervjuerna. Jag tycker det ska bli spännande och intressant att inneha den rollen för en gång och dessutom otroligt viktigt för att jag ska kunna bilda min egen uppfattning av de sökande inför valet. Jag går in med ett öppet sinne imorgon och kommer att låta var och en av de fyra kvalificerade sökandena få chansen att berätta om sig, sin syn på arbetsuppgiften och Korsnäs i framtiden.

fredag 13 mars 2015

En bit av Afghanistan

Utan att någonsin ha varit där får jag tack vare Khaled Hosseini möjlihet att lära känna och smaka på en bit av Afghanistan. Han beskriver miljöerna, både landsbygden och Kabul (i boken beskrivs Kabul år 2003 som "tusen tragedier per kvadratkilometer") så färgstarkt och levande. Människoödena skildras vackert hjärtslitande och jag dras in i familjesagan och alla dess trauman. Men utan kärlek inga tragedier, så även mycket kärlek finner jag under mina utflykter till bergen och gatorna i detta drabbade land.

tisdag 10 mars 2015

Ljusare tider x 2

Morgonsol halv åtta måndagsmorgon, 9.3!
 
 Kvällsljuset fredagkväll halv åtta, 6.3!

Helt otroligt att vi nu kan få upp till tolv timmar ljus per dag!

söndag 8 mars 2015

Ljusare tider

Även här har det börjat klia i inredningsfingrarna lite grann igen inför våren efter höstens och vinterns murriga, mustiga färger. Ifjol plockade jag en ljuslila som accentfärg i vardagsrummet tillsammans med allt det bruna och beigea som får stå som bas i vårt hus. Tänkte nog fortsätta på den linjen även i vår och sommar, men en ny matta skulle jag vilja ha iallafall att sätta i under soffbordet. Det fanns ju många fina där på www.hobbyhall.fi när jag började kolla runt, här är nu ett par! Och dessutom många med nedsatta priser fram till 15.3. Men hur bestämmer man sig?


lördag 7 mars 2015

Middagstipset

Kycklinglasagne
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1/2 zucchini
  • 500-600 gr kycklingstrimlor
  • 2 msk olja
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 4 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater med vitlök
  • 1 hönsbuljongtärning
  • flingsalt med jod
  • nymalen svartpeppar   


  • 6 msk smör eller margarin (6 msk motsvarar 90 g)
  • 6 msk vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 10 st lasagneplattor
  • 2 dl riven ost 

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan, hacka den och zucchinin. Fräs kycklingstrimlor, lök och vitlök i oljan i en stor stekpanna eller kastrull. Krydda med timjan och rosmarin. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med kycklingen tillsammans med tomatpurén. Tillsätt tomater och buljongtärning, låt det koka ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Sås: Smält matfettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Varva sås, lasagneplattor och kycklingröra i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost. Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
Receptet hämtat från www.ica.se/recept , dock gjorde jag några små förändringar från originalreceptet. Och det blev jättegott, så det här kommer vi säkert att göra fler gånger framöver.

Några dagar i Vuokatti

Tänkte sammanfatta lite från våra lediga dagar i den lite mer nordöstra delen av landet. Efter en hel del kilometer bakom oss så mötte vi lite mer snö och även något mer kuperat landskap än vi har här hemma. Med ett badhotell som bas för expeditionen så har bassängerna utnyttjats varje dag av vår vistelse och simhuden har nästan börjat växa mellan fingrar och tår.


Trots att vintern var betydligt längre på väg mot vår än vad jag trodde även i Vuokatti så blev det ändå två dagar i slalombacken och några utforskande turer i spåren för Michael. Med fyra barn under 6 år så var det mest i barnbackarna vi höll oss. Men åtta av åtta i sällskapet testade att stå på skidor och ta sig ner för både små och stora backar. Det är så roligt att se på barnen och hur deras färdigheter växer framför ögonen på en. 

Ett annat av de mer omtalade och efterlängtade besöksmålen för resan var världens största Angry Birds-aktivitetspark inomhus, närmare bestämt 8700 kvadratmeter. Och där möttes vi av mäktiga klätterställningar, många olika möjligheter att utöva olika sporter, studsmattor, linbanor m.m. Timmarna gick, svetten lackade och roligt hade vi, både liten och stor.

En resa fylld med aktiviteter och mycket kompishäng! Skoj!