lördag 19 mars 2016

Sinnesro

 
Så var ännu en av dessa snabbt flyende veckor i mars förbi. Det har varit en bra arbetsvecka med många intressanta möten, diskussioner och idéer. Onsdag och torsdag besökte jag med mina kollegor den årliga vuxenutbildningskonferensen i Tammerfors. Förrutom mycket aktuell information och många framtidsvisioner i arbetets tecken bjöd också konferensen som sig bör på god mat och lite trevligt kvällsprogram. Jag fick till och med dansa till liveband ett par timmar, precis så som jag önskat.
 
Fredagskvällen kom och jag barnen stack ner en stund till en av våra absoluta favoritplatser, båthusen - fiskehamnen - havet. Vi räknade in svanflockarna, lyssnade till deras trumpetande, sprang på isen en stund, tittade på himlens färger och formationer, pratade om våren och sjösättning av båten och landade efter arbetsveckan. Det bästa jag kunde göra just där och då för att känna sinnesro.
 
Och så fick vi också med oss hem några kvistar med videkissor som får vara vårt första tecken på att påskveckan knackar på dörren.

söndag 13 mars 2016

Vad jag vill göra - mitt i livet!

We create our own tomorrow by what we dream today!

Jag vill:
Lära mig att åka snowboard.
Börja paddla kanot.
Orka springa fem kilometer.
Läsa fler böcker, minst en i månaden.
Delta i någon amatörteatergrupp.
Dansa fullt ut mitt i natten oftare än jag gör nu.
Uppfylla familjens dröm om en äventyrsresa till Afrikas savanner.

Fortsättning följer.

måndag 7 mars 2016

Sjukstugelitteraturen


Wilmer och jag är hemma idag. Vi delar säng, filosofierna och tankarna med varandra. Det blev en del litteraturstudier idag, jaa eller vill man kalla det sagostund, kan man det också. LasseMajas Detektivbyrå levererar alltid spännande mysterier så det var ett säkert kort i dagens urval. Det mest otippade och förvånande inslaget för dagen var boken med bibliska berättelser för barn. Jag kom helt plötsligt bara på att börja söka efter den här idag. Den här boken fanns tidigare i bokhyllan hos mina egna morföräldrar och jag minns på något sätt hur spännande det var när jag var uppkrupen i soffan nära momma och hon läste ur den för mig. Den innehåller ju historier med magiska inslag, hemskheter och härligheter som kan vara så väldigt fängslande för ett barn. Wilmers intresse var nog måttligt till en början men han som också är frågvis som sexåringar är så funderar ju också över hur jorden blivit till, när nästa istid kommer, om dinosauriernas återkomst m.m. Då passade det plötsligt rätt bra med skapelseberättelsen och lite till... 

Han har väldigt lite tidigare erfarenhet av religionen och bibliska berättelser. Han har inte gått i söndagsskola och det är inget vi diskuterar mycket hemma. Däremot har vetenskapliga barnprogram och böcker gett honom en annan bas redan. Jag känner dock att det är rätt viktigt att vi har vetskap om både det ena och det andra oberoende om det är viktigt för mig rent känslomässigt eller andligt. Men för att man ska kunna förstå vilken grund stora delar av världen baseras sig på, vilka berättelser, sägner och sagor som följt mänskligheten genom historien och därmed varit med och utformat världsbilden behövs även kunskap om dessa. För att kunna förstå andra behöver vi själva känna vår egen bakgrund, historia och värdegrund. Att kunna förstå och känna till betyder inte att man håller med, tycker lika eller ens accepterar. Det betyder bara att man respektfullt bemöter det annorlunda. Det om något önskar jag ju att mina barn ska uppleva i livet, både att bli bemötta och bemöta med respekt. Så därför kändes de bibliska berättelserna rätt viktiga att få med just idag.

söndag 6 mars 2016

Len soppa med sting i

Ingen matlust direkt dessa dagar med feber och ömma halsar. Ändå behöver man ju få nått smått i sig så igår medan jag ännu var rätt hög på Burana bestämde jag mig för att göra en mixad morots- och potatissoppa. Jag kollade lite recept och blandade sen till lite på må få.

3 potatisar
5 morötter
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
höns- eller grönsaksbuljong
vatten
1 burk créme fraiche
lite sweet chilisås
salt, cayennepeppar

Jag stekte lök och vitlök i oljan. Tillsatte buljong (hade varken höns- eller grönsaksbuljong, men använde kryddpåsar ur nudelpaketen), vatten, potatis och morot i bitar. Lät koka tills de var mjuka. Smaksatte med sweet chilisåsen, salt och peppar. Mixade med stavmixern till en jämn puré, blandade slutligen ner créme fraiche och mixade lite till. Soppan var len och slank lätt ner, men gav även en liten kick tack vare hettan. Vi åt med osttoast till. Absolut inget märkvärdigt det här, men bäst att jag skriver ner det ifall jag ska komma ihåg att göra det fler gånger, som variation till våra annars väldigt enformiga måltider.

Och sen landade jag mellan lakanen igen med frossa och svettbad som så snällt turades om med att besitta min kropp.

lördag 5 mars 2016

Inte riktigt som man tänkt sig

Sportlovet började på bästa vis förra helgen med solsken, uteaktiviteter och friskt humör. Efter söndagens utmaningar i utförsbacken hade jag ömma muskler i två dar, jobbade också tisdag-onsdag. Sen blev det inte så mycket mer, på natten till torsdag fick jag hög feber låg däckad hela dagen, på fredag var jag med barnen på Hopsis hoppborgslekland i Korsnäs för att jag lovat, dock under påverkan av en del medikament. Och igår kväll dukade även Wilmer under för febern... Så nu är vi båda två betydligt lugnare versioner av oss själva. Filmerna byter av varandra däremellan vi tupplurar tillsammans. Måste ändå erkänna att det är ganska mysigt med den här sortens Wilmer någon dag i året också, han ligger lojt och diskuterar lugnt om det ena och det andra utan att behöva ha tusen järn i elden samtidigt. Kanske vi klarar oss undan olycksfall, blåmärken och skråmor någon dag nu då? Jaa så mina två semesterdagar denna vecka blev ju inte riktigt som jag tänkt mig!