torsdag 30 juni 2016

Det var en kväll i juni


Det var en kväll i juni när sommarn är som allra bäst. Det var en kväll i juni när ljuset stannar kvar över natten. Det var en kväll i juni när fiskmåsarna skräner högt i skyn och blommorna doftar allra mest.

En god vän och jag möts för att vandra den bekanta grusvägen ner mot fiskehamnen och havet. Solen möter oss med sin glödande färg och speglar sig i havet för att ytterligare förstärka sin storhet. Vi överraskas varje gång och upprepar oss själva när vi lovordar vårt eget paradis. Vi slår oss ner, delar något drickbart och en massa tankar och funderingar. Samtalet tar aldrig slut och timmarna flyger iväg, man vad gör det en kväll i juni när sommarn är som allra bäst.

måndag 27 juni 2016

Midsommarbarn



Tre dygn ute på ön blev det för oss i midsommarhelgen och det måste bara vara det bästa sättet för mig att inleda semestern på. Naturen, lugnet, bad i havet, avslappnat sällskap och väldigt kravlöst. Barnen har den andra av kusinerna här på sommarbete och därmed är deras lycka och underhållning fixad. Midsommaraftonsvädret blev bättre än någon vågat ana och alldeles kvällens sista timmar var underbara som spenderades ute på de yttersta klipporna vid havsbandet. Barnen har åkt båt, fiskat, lekt med katterna och vadat, badat och sprungit nakna bland vass och sten. Hemma med solbränd hy, smutsiga fötter, havsluft i lungorna, saltstänk i håret och andetag som blivit lite långsammare och djupare än innan.

tisdag 21 juni 2016

söndag 19 juni 2016

Glada vi på bröllop gå!

Jag får sätta helgen till handlingarna. Det har varit mestadels grått och regnigt, men ändå riktigt bra och skönt. På fredagen hade vi rekreationsdag med avdelningen med jobbet och vi trivdes som fiskar i vattnet trots att de flesta av oss hölls på land. Vi var i Molpe i bastubyggnaden "Stormlyktan", samt intog lunchen på Strand-Mölle. Vädret lade absolut inte sordi på stämningen utan hjälpte snarare till med att ingjuta lugn och ro i gänget. Många goda skratt, tänkvärda ord och härlig gemenskap sammanfattar den dagen. Nedräkningen mot semester har börjat för de flesta och det är skönt att börja kunna dra ner på tempot lite och varva ner för att komma i semestermode. 

Igår var det dags för vigsel och bröllopsfest. Barnen var för första gången bjudna på bröllop och de var i sitt esse hela kvällen. Trots mycket våta kläder, gröna och bruna knän och regnskurar mellan varven var orken och humöret med in på småtimmarna. M och jag fick njuta av mat, dryck och sällskapet vi också så länge vi kastade ett getöga mot barnhopen med jämna mellanrum. Grattis än en gång till brudparet och tack för att vi fick va med! 


torsdag 16 juni 2016

Kvällsmys


En regnig hemmakväll med film i rutan och varsin kisse i famnen.

måndag 13 juni 2016

I Hufvudstaden!



 
Jag startade tidigt hemifrån imorse, tog det tidiga morgontåget från Vasa till Helsingfors. På tåget läste jag klart den över helgen påbörjade romanen och fällde någon tår när den var som mest gripande någon gång innan klockan åtta imorse. Sällan har jag gråtit så tidigt på dagen. Nåjaa, sen läste jag ut den och kunde ta tag i dagens program.
Idag och imorgon är jag på seminarium som arrangeras av det nationella projektet Hemma i Finland där En bra start i Österbotten som jag jobbar med är ett underprojekt. Vi håller till på Hotell Katajanokka som är ett gammalt fängelse inrett till hotell, det syns på bilden längst ner här. Jag har även tillsammans med en grupp kvinnor besökt en annan projektverksamhet "Naapuriäidit" i Dickursby idag. Mycket intressant att höra om hur invandrarkvinnor hjälper och stöder varandra.
Ikväll har jag strosat lite på stan och känt mig som en riktig turist i ett somrigt Helsingfors.

torsdag 9 juni 2016

Brödbak och vi fick smak!



Det var utekväll med lek- och spelaktiviteter vid asylmottagningen ikväll. Jag försökte styra upp några omgångar crocket och kubb. När vi kom pågick också brödbak ute på gården. En ung kille och en äldre man stod där och bakade ut och gräddade fina runda bröd med van hand. Ugnen/grillen hade den ena av dem svetsat ihop och tillverkat själv. Jag, W och T fick smaka och delade ett bröd. Mums med varmt och nygräddat bröd.

måndag 6 juni 2016

Aktivitet i parken!

Igår invigningsfest med över 200 personer. Ikväll ledd träning med över 25 deltagare. Jätteroligt att uppleva och se hur vårt ursprungliga syfte nåtts! Besökare från grannkommunerna, alla åldrar samlas, rör på sig och umgås!