måndag 2 juli 2012

När ilskan runnit av

Det har nu gått några dagar sen "incidenten" med den offentliga sjukvården. Alltså, här har ju barnen haft ögoninfektion, feber, hosta och snor i två veckors tid nu då ungefär och båda var på bättringsvägen helt klart. Eftersom Tilde hostade, hade mycket slem och rosslade tyckte att det skulle vara skönt att få henne kollad av läkare så att inget skulle sätta sig i hennes små lungor. Jag började fredagsmorgonen med att besöka morgonmottagningen där hälsovårdaren tog hennes infektionsvärde (normalt). Jag önskade att få en läkartid för att någon skulle lyssna på lungorna. Sommarvikarien på morgonmottagningen frågar om vi har någon privat sjukförsäkring som vi kan utnyttja, alltså hon uppmanar mig att söka mig privat i första hand... redan här börjar jag jaga upp mig. Det är väl meningen att skattemedlen skall bekosta och ge oss den vård vi behöver. Alla finländare har verkligen inte råd med dessa dyra försäkringar och även fast man skulle ha råd så tycker jag att vårt tryck måste ligga på den offentliga vården för att inte den skall bli det sämre alternativet som bara mindre bemedlade och "B-laget" använder. Det skall vara god och lika vård till alla oberoende inkomst enligt mig.

Nåjaa, tillbaka till fredagen. På Tilde har vi ingen försäkring utan förlitar oss än så länge helt på offentliga vården så det ordnades så att vi fick en läkartid samma dag klockan tre i Malax på hälsovårdscentralen. Waow, tänkte jag! Det fanns en tid åt oss! Jag packade tösen i bilen och for hem för att några timmar senare hoppa i bilen igen och åka till Malax. Vi kom i god tid och satte oss i väntrummet. En liten stund sitter vi och väntar innan en vårdare kommer och frågar vårt namn och börjar med ursäkter, "läkaren tar inte emot fler patienter idag", "ni måste tyvärr åka vidare till Dammbrunnen", m.m.  Jag sitter halvt chockad, fattar noll och hasplar ur mig, men vi har ju fått en tid till klockan tre. Jag säger att jag bara vill att någon lyssnar på hennes lungor och att det tar ju bara några minuter. Vårdaren säger att hon skall kolla med läkaren. Efter en minut eller två kommer en annan sjukskötare och kallar in mig i ett annat rum. Jag pustar ut och tänker, okej men nu undersöker de nog henne. Men nej, nej, informationen hon ger mig är den samma. Läkaren tar inte emot fler patienter den dagen. Då är klockan 14.45, vi hade fått en tid till klockan 15 och Malax är akutmottagning varje dag fram till klockan 16. Var har det riktigt gått fel? Jag förstår inte, att man inte tar emot en 6 månaders liten baby som fått läkartiden redan på morgonen?

Vi åker vidare till Dammbrunnen, akutmottagning för oss Korsnäsbor Obs! mellan kl.16-22 på vardagar. Där tar man emot oss, vi väntar kanske en timme, blir undersökta och läkarn konstaterar att Tildes lungor låter bra. Vi fick ju nog den vård jag önskade men inte där jag trodde vi skulle få den.

Jag förstår att det kan strula till sig ibland. Alla som arbetar inom vården är också bara människor och orkar inte hur mycket som helst. Eller är det något fel i systemet? Jag hoppas verkligen att det här var en engångsföreteelse som tyvärr, vi råkade ut för. Jag kände mig dåligt bemött och felbehandlad.

Love and Peace... men ville ändå berätta om hur det tydligen kan gå till.

6 kommentarer:

 1. Alltså!!! Jag finner inga ord som lämpar sig i skrift, så jag låter det räcka så. Plus att vi också hänvisades till privat vård ("har ni försäkring, månne?!") då vi var till Korsnäs för att kika i Liams öron senast.

  SvaraRadera
 2. Har absolut inte heller förstått frågan om privat försäkring. Vad har det med saken att göra? Lika lite som jag inte förstår uppmaningen att vänta till kl 16 och söka sig till Dammbrunnen.

  SvaraRadera
 3. Försökte också få en lite mera akut tid till Malax hvc en gång. Blev uppmanad att vänta nån timme tills klockan blev 16 och att då ringa till Dammbrunnen! Blev helt häpen (och förbannad) över att det kunde fungera så! Finns det överhuvudtaget nån akutvård i kommunen?!

  SvaraRadera
 4. Inte heller den privata vården funkar just nu. Jag ringde dit idag för att beställa akuttid till dottern, visade sig att de inte hade några läkare på plats (eller ja inte tillräckligt i alla fall), blev hänvisad till Malax istället... Fick genast tid till Malax (dottern hade allvarliga symptom), inom det privata skulle vi ha behövt vänta till nästa vecka... Blev riktigt förvånad för den senaste tiden har jag bara haft dåliga erfarenheter av hvc här i trakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att hvc leverarar också! Hoppas det ordnar sig med din tjej!

   Radera