lördag 3 mars 2018

The Crown

Under några veckor här i januari-februari 2018 gjorde jag mig bekant med det brittiska kungahuset via Netflix-serien The Crown. Jag kollade de två säsongerna som kommit i rätt snabb takt och blev nog rätt fascinerad av alla de förpliktelser, hemligheter och familjerelationer som sätts på spel för att inte riskera monarkin. Det häftiga är ju också att dessa människor som dramaserien handlar om fortfarande lever och sitter på tronen. Serien ger en inblick i ännu en för mig främmande värld, sen hur verklighetstrogen och sanningsenlig serien är kan jag inte uttala mig om.  Det är något stort, mäktigt och nästan inte av denna världen, samtidigt som mänsklighetens alla skiftningar skildras utomordentligt i flera av rollfigurerna.

För mig var det iallafall det mest intressanta att se hur mycket som förändrats under drottning Elizabeth II:s era. Hur samhället, monarkin och kyrkan har spelat sina roller och i ett mera modernt samhälle blivit tvungna att hitta nya former för att vara medborgarna till lags och för att ha ett fortsatt förtroende för monarkins existens. 

Kärlekshistorien mellan Elizabeth och Philip och de svängningar, utmaningar och påfrestningar de råkar ut för håller mig också spänd och förväntansfull under de 20 avsnitten som hittills producerats. 
Sex säsonger lär vara planerade så vi som är fasta har mer att vänta och för varje säsong kommer vi att komma närmare och närmare nutid, vilket på något sätt också gör att det kittlar lite extra på nyfikenhetsnerven. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar