fredag 29 juli 2016

I Helsingfors med barnen

 
Efter försommarens arbetsresa till Helsingfors beslöt jag att det även skulle bli destination för vår semestertripp med familjen och vännerna denna sommar. Detta är femte sommaren i rad som vi lyckats få till en liten resa tillsammans med barndomsvännen Z och hennes familj. Och vi kan ju bara konstatera att barnen har blivit större med åren och det möjliggör också andra resmål och ressätt. Första sommaren vi reste tillsammans var Tilde 6 månader och andra sommaren var Eddi 6 veckor så då var det under lite andra omständigheter vi gav oss av. Nu har vi två vetgiriga 7-åringar och en 4-åring och en 3-åring som båda kan allt själv och ska göra precis som sina bröder. Alltså inga spädbarn med på resorna längre.
 
Vi reste med tåg ned till Helsingfors och tågturen tog 3,5 timmar vilket är relativt snabbt jämfört om man ska ta sig med bil någonstans därifrån vi bor. Man behöver ju inte ens hålla pauser när man reser med tåg, utan vessabesök och mellanmål kan skötas smidigt på tåget. Förrutom att själva tågresan i sig är rätt intressant för barn i denna ålder, så funkar det bra med kortspel och någon bok att läsa högt ur ibland som underhållning (och förstås filmer och spel på telefonen). Jag rekommenderar dock att man bokar plats på tåget med bord i mitten och stolar mittemot varandra om man är flera i sällskapet.
 
Genast vi steg av tåget i Helsingfors skaffade vi oss dygnsbiljetter till närtrafiken för att lätt kunna förflytta oss i staden. Att gå långa sträckor med eventuellt trötta barn är ju inget man önskar. Vi träffade även genast på järnvägsstationen på turistinformationen som försåg oss med kartan och informationsbroschyren "Barnens Helsingfors" samt ruttkartor för spårvagnarna i staden. En riktigt fin broschyr gjord för året som innehåller tips och info om det mesta som barnfamiljer är intresserade av och behöver veta och barnen var nöjda över att få en egen karta att studera och försöka orientera sig fram med.

 
 
Hela första dagen gjorde vi Borgbacken. Verkligt dyrt nöje, men kändes som något alla ändå ville pröva på. Mycket folk gjorde att köerna till de olika attraktionerna ibland blev väldigt långa och då irriterade egentligen det höga priset ännu mer. Jag och Z körde mest med de knappt 120 cm långa killarna, men som ändå lyckades klara längdgränsen och fick testa på de lite större attraktionerna också. Ingen av oss vågade oss dock på den på bilden förevigade attraktionen. Jag har själv inte heller besökt Borgbacken sen jag själv deltog i Stafettkarnevalen och då besökte nöjesparken i samband med de resorna. Lite nostalgi alltså.
 
Dag två i storstaden önskade alla barnen bad och tyvärr var solen gömd bakom molnen, så vi beslöt oss för att hoppa på bussen ut till Vanda och Flamingo Spa. Ett fantastiskt fint inomhusbad med flera rutschbanor, bassänger och 32-gradigt vatten så ingen behövde frysa. Tänker mig att det kanske blir någon fler utflykt till detta fina, stora hotell med bad, bowling, restauranger och mera som jag aldrig hann se skymten av.

 
Dag tre hade jag och Wilmer två önskemål på programmet som vi inte ville lämna osedda. Naturhistoriska muséet och fästningen Sveaborg. Båda ställena var nya för mig och överraskade positivt båda två. Jag rekommenderar verkligen Naturhistoriska muséet för alla som besöker Helsingfors med barn (eller vuxna också). Det var fantastiskt fina utställningar med fokus på djur och natur. Mycket information och fakta som även barnen kunde ta till sig. Och jag tror nästan också att vi vuxna "ååhhade" oss lika mycket som barnen av allt det som fascinerade oss. 
Sen blev det spårvagnen ner till salutorget och färjan ut till Sveaborg och ännu en gång visste jag inte alls vad som väntade mig. Intressant och vackert område som andas massor av historia. På grund av att vi hade för knappt om tid denna gång hann vi inte utforska så mycket på ön. Men vi vandrade runt ett par timmar och barnen fick titta in i en ubåt samt klättra lite på kanonerna. Om det blir någon fler gång till Sveaborg för mig så önskar jag mig en heldag, bekvämare skor och gärna sol så kanske man även kunde ta sig ett dopp vid Sveaborgs strand och ligga på klipporna och få lite sol också. Vi avslutade vistelsen med ett rekordsnabbt besök på en av restaurangerna och jag åt den mumsigaste toast skagen någonsin innan vi hoppade på färjan igen för att hinna med tåget som tog oss hem igen. 
Intressanta och upplevelsefyllda dagar som vi kommer att minnas länge. Även metropolen Helsingfors har mycket att erbjuda för en barnfamilj från landet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar